domingo, 1 de junio de 2014

Fotbolls-VM för vem och vad?



Om en vecka inleds Fotbolls-VM i Brasilien och den första matchen är värdnationen mot Kroatien. Men trots att Brasilien är något av fotbollens Mecka har den genuina glädjen över det största evenemanget under fyra år inte riktigt infunnit sig.
Protesterna har varit många och omfattande men de är inte riktade direkt mot fotbollen som sådan, utan vad ett klassamhälle, som det brasilianska, ska prioritera.
VM kostar Brasilien elva miljarder dollar. Protesterna i juni 2013, som först var spontana mot höjningar av kollektivtrafiken i Rio de Janeiro, ställde den gigantiska summan mot effekterna på den egna hushållsbudgeten av höjningen av busspriset. Frågan som brasilianarna ställde sig var om det var värt att satsa på ett fotbolls-VM?
Folket bakom protesterna hävdar att det hade varit bättre att satsa dessa pengar på utbildning, hälsovård, kommunikationer, bostadsbyggnation och reducera ett av Latinamerikas mest långtgående klassamhällen. Men regeringen Dilma Rousseff är av en annan åsikt:
– VM är inte en ekonomisk patentlösning utan en katalysator för brasiliansk utveckling, säger turistministern Vinicius Lages. VM blev nyckeln till att Brasilien äntligen började modernisera sin infrastruktur”, sade han till nyhetsbyrån AFP.

3,6 miljoner arbeten?

Han tror att VM kommer att skjuta till cirka 13,600 miljoner dollar i år till den brasilianska ekonomin, den sjunde största i världen, tack vare den invasion av utländska och inhemska turister som väntas till spelen.
Därefter kommer de långsiktiga effekterna. VM kommer att ha en överraskande kaskadeffekt i investeringar”, säger en rapport från 2012, utförd av revisionsfirman Ernst & Young och Stiftelsen Getulio Vargas Foundation (FGV). I rapporten uppskattas att fotbolls-VM och de olympiska spelen 2016 i Rio de Janeiro kan skapa 3,6 miljoner arbetstillfällen och lägga fyra procentenheter per år till den ekonomiska tillväxten fram till 2019.
Men experterna är inte eniga . I en rapport från mars i år av kreditvärderingsinstitutet Moodys förutspås att VM kommer att ha en försumbar effekt på ekonomin, med tanke på den magra tillväxt som landet har sedan 2011. Studien visar att VM-evenemanget inte genererar några långsiktiga ekonomiska vinster, säger till den ecuadorianska nyhetsbyrån Andes Wolfgang Maennig, VM-mästare i rodd i OS 1988 och nu verksam som professor i nationalekonomi vid universitetet i Hamburg i Tyskland.
– Tyskland (VM 2006) hade stora förhoppningar men folks slutsats var; “ett häftigt evenemang, jättekul, men vann vi något ekonomiskt på det? Nej, var svaret.

Fortsatta protester

Tre miljoner brasilianska och 600.000 utländska turister väntas bänka sig på tolv städers fotbollsarenor när FIFA:s bossar öppnar fotbolls-VM den 12 juni. Den 13 juli avlutas det. Kalkylerna talar om att var och en av de 3,6 miljonerna turister ska spendera 2500 dollar var och en.
Och protesterna mot regeringspolitikens konsekvenser har inte upphört. Den 15 maj intog 4000 aktivister från Rörelsen för Hemlösa Arbetare (MTST) gatorna på nio strategiska punkter i Sao Paulo. De blockerade trafik och reste barrikader och skanderade parollen; “Vi vill ha bostäder med FIFA kvalité”, som med sarkasm jämförde sin egen situation med lyxsviterna som FIFA-bossarna kommer härbärgeras i.
För MTST, organisatör av demonstrationerna, lämnar de höga kostnaderna för idrottsevenemang lite i kassan för staten att lösa problemet med bostadsbristen utan att offra kvaliteten på bostäder.

”Social apartheid”

Den internationella pressen har uppmärksammat hur stora arméenheter och militariserad polis har trängt i de så kallade “favelorna”, jättelika extremt fattiga bostadsområden i Rio de Janeiros berg där kriminaliteten ofta dominerar. Målet är att “neutralisera” väpnade grupper för att garantera säkerheten under VM för turisterna, säger regeringen.
Men de får mothugg. Ruben Alexis Hernandez skriver att “de fattiga i städer som Rio de Janeiro har praktiskt taget omringats och isolerats i en slags social apartheid. De (regeringen) har också genomfört våldsamma avhysningar och tvångsvräkningar av folk. I Brasilien fortsätter den typiska borgerliga politiken med att förebygga och bekämpa brottslighet genom kontroll och förtryck av massorna”.
I en rapport som publicerades i 2011 av Folkkommittén för VM, uppskattades att 170.000 människor i hela landet har varit eller kommer att påverkas av politik tvångsförflyttning på grund av detta megaevenemang.

“Gatans Fotbolls-VM”

Ett evenemang som fått mycket liten uppmärksamhet är “Gatans Fotbolls-VM”, som arrangeras för tredje gången sedan starten. Den samlar lag från 30 länder under mottot; “Mål mot Orättvisa”! Sergio Haddad leder organisationen “Aktioner för att Lära”, som deltar i detta parallella VM. Han är själv lärare men också 2001 en av grundarna till Foro Social.
– Vi (Brasilien) är mästare i ekonomisk koncentration som ett resultat av den nyliberala politiken de senaste åren. Några få fotbollsspelare presenteras inför ungdomen och en stor del av befolkningen av marknaden som “Hjältar”. De projicerar den falska illusionen om att det är möjligt att göra social karriär via fotbollen. Men vi vet entydigt att det är mycket få fall där denna möjlighet har bekräftats, säger Haddad till journalisten Sergio Ferrari.
Cirka 600.000 ungdomar i världen utövar “Gatufotboll” som via fotbollsträning främjar medborgardeltagande, dialog och respekt för olikheter. Den parallella turnén pågår mellan 1-12 juli.
Dick Emanuelsson